Els nostres cítrics, xarrada de La Unió el pròxim dimecres

Cartell per al dia de la reunió
Cartell anunciant de la Reunió del pròxim 14 desembre

Que la comercialització dels nostres cítrics a tota la Comunitat Valenciana resulta una tasca cada vegada més difícil no és ningun secret, i si això li afegim, inversemblants acords com al que fa poc ha arribat la Unió Europea [El parlament ha aprovat un acord amb Sud-àfrica que amplia un mes i mig el període d’importació de cítrics sense aranzels, concretament fins el 30 de novembre -fins ara acabava el 15 d’octubre-], secundats per alguns eurodiputats espanyols, la situació no sols continuarà com fins ara, dramàtica, sino que és molt probable que es torne impossible.
Fa molts anys que els llauradors diuen “el camp no té futur, millor dedicar-se una altra cosa…”, però clar, una cosa és dir-ho com qui no vol, i altra molt diferent és que es convertisca en un fet real, contrastat i patir-ho!

Només cal passejar estos dies per alguns dels nostres camins i comprovar que molts cultius dels nostres llauradors s’han quedat penjant a l’arbre: okitsus, satsumes,  kakis, clemenvilles (altres temporades)…; els treballadors de l’horta any rere any es deixen l’ànima per traure un producte de qualitat i  quan arriba l’hora de vendre’l, comencen a escoltar el típic sainet: “es que «el mercat» enguany la vol gran… es que «el mercat» està saturat… es que «el mercat» vol que aclariu més.. “.

Així, la qüestió eterna que es pregunten “que ací sempre té que acabar perdent el mateix?. Les administracions autonòmiques i/o estatals no poden fer res per protegir a estos xicotets productors? En serio?”. I mai reben resposta, però se podria dir que en ocasions no cal anar molt lluny per a veure que en altres llocs sí que fan coses. Moltes voltes ens trobem amb notícies de que els llauradors francesos no han deixat passar cap camió carregat de fruïtes/hortalitzes espanyoles en els millors del casos, o directament en altres, els buiden i aboquen tot el seu contingut a terra [www.abc.es/economia/abci-agricultores-franceses-vierten-vino-camiones-espanoles-frontera-201604042008_noticia.html]. No s’entén molt bé com pertanyent nosaltres, i França, a “La UNIÓ EUROPEA”, se consentixen estes pràctiques i, de nou, ixen perjudicats els nostres productes. Podran sancionar al seu govern, però els seus llauradors mentretant ja haurann aconseguit defendre els seus productes!

No és qüestió de que els nostres facen ara el mateix i comencen a llançar productes d’altres a terra, no. Però si que debem reclamar una defensa com cal per part dels nostres governants, REAL, l’alcalde del nostre municipi va anar a Brusel·les l’altre dia i va mostrar la seua preocupació als Eurodiputats valencians, dins de les seues possibilitats és un pas, però, què fan altres polítics espanyols, eurodiputats del Parlament Europeu votant a favor de l’acord europeu? No té cap explicació coherent possible.

Pues en tota aquesta angoixosa situació per al nostre camp, la Unió de Llauradors i Ramaders, amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Alberic, ha convocat per al pròxim dimecres en el Saló d’Actes de l’ajuntament, a les 7 de la vesprada, una XARRADA informativa per a valorar els efectes de l’anomenat acord europeu, així com també les Ajudes disponibles per als plans de millora de les explotacions agràries.

Comenta desde Facebook