El govern actual està estudiant la manera de recaptar més impostos a través dels medicaments / Imatge: minutouno.com

Des del passat mes de juliol del 2012, buscant d’alguna manera tapar el desequilibri als comptes en Sanitat, el govern espanyol actual va implantar el denominat «copagament farmacèutic». El real decret aprovat en aquell moment va suposar que els pensionistes que guanyen menys de 18.000€ a l’any començaren a pagar el 10% del preu dels medicaments (fins a un màxim de 8€ al mes). Els de les rendes entre aquella xifra i els 100.000€, abonen fins a 18€ mensuals com a màxim, i per últim, els pensionistes amb rendes superiors paguen actualment el 60% dels medicaments (amb un límit de 60€).

Estarlich-AbogadosDolors Monserrat, que comanda actualment la cartera de Sanitat, va anunciar ahir que estaven estudiant incrementar el copagament a tots els pensionistes que es trobaven percibint més de 18.000€ anuals, «qui més té, deuria de pagar més», va afegir en declaracions efectuades a l’emissora Ràdio 4.

Però, les reaccions durant el dia de hui no s’han fet esperar, i la ministra ja ha matitzat que té previst celebrar en febrer el consell territorial del Sistema Nacional de Sanitat, en el qual participaran les comunitats autònomes, que tenen transferides les competències de Sanitat i gestionen les seues despeses. Els principals diaris nacionals han fet ressó immediament de les declaracions de la ministra, i de seguida han omplert les editorials per a criticar la “dura mesura” que havia anunciat que pretenia dur a terme.

Monserrat ha volgut transmetre un missatge de tranquilitat i assossec manifestant hui també que «en l’agenda del Govern no està previst la reforma del copagament», ha assegurat. Ara bé, ha volgut aclarir que està diposada a estudiar el copagament en el tram de renda entre 18.000 i 100.000 euros, ja que «hi ha una gran diferència entre guanyar 18.001 euros i guanyar-ne 100.000, però al mateix temps no volem que hi haja cap impediment a l’accés als medicaments», ha insistit.

Així que, des dels mitjans de comunicació, es conjectura que la idea de Sanitat seria crear dos trams intermedis més: de 18.000 a 30.000, de 30.000 a 60.000, i de 60.000 a 100.000. En aquest sentit, la ministra ha afegit: «anem a veure què ens diuen els experts i què ens diu el cosell assessor. Quan tingam tota la informació necessària, posarem en coneixement dels grups les seues conclusions i direm què es pot fer i què no».

El ben cert de tot este aldarull és que, serà finalment el Congrés dels Diputats on es decidisquen quines reformes cal fer en matèria legislativa (excepte decrets de mesures urgents que l’executiu puga disposar) i quines no. D’ahi la importància que durant aquesta legislatura, anomenada “del consens”, han adquirit les nostres càmeres representatives espanyoles.

Comenta desde Facebook
*