Setembre deixa zero litres de pluja a Alberic. / Foto: Rafa Garcia
Setembre deixa zero litres de pluja a Alberic. / Foto: Rafa Garcia

És setembre un mes molt sorprenent i any rere any no deixa de ser una autèntica incògnita el seu comportament. Una vegada finalitzat agost, els més aficionats a esta matèria posen la mirada en el nové mes de l’any que, des de temps immemorials, ha fet honor a la frase feta que diu: “Setembre, o seca les fonts o es porta els ponts”.

Farmacia guardia Alberic - Bar Balbastre

Sempre i especialment en els últims anys, hem tingut un xicotet període entre els últims dies d’agost i els primers de setembre en què hem patit diverses jornades d’inestabilitat que pareixen assenyalar que l’estiu va tocant el seu fi. I esta franja es caracteritza perquè les nits ja no són tan pesades per a dormir. Enguany no hem tingut esta inestabilitat, però sí que realment les matinades han sigut molt més suportables. Hem tingut un mes molt sec i atípic en este sentit, perquè no hem sumat ni un litre d’aigua per metre quadrat, només que quatre gotes brutes de fang.

Les temperatures màximes s’han comportat, però han estat per damunt de la mitjana, igual que les mínimes que s’han registrat i que han sigut suaus. Destaquem la temperatura mínima i tropical més alta el dia 8 amb 23 °C. En el cas oposat i de la mà d’una massa d’aire càlid provinent del nord d’África, trobem el dia 14 amb 37,9 °C. Amb l’entrada del fred en altura i de colp, la temperatura va baixar en tan sols un dia fins a 17 °C menys que l’anterior jornada a la mateixa hora, una modificació del Mercuri que feia anys que no es vivia a l’estiu i que obligava a traure la mànega llarga. A poc a poc la situació se va anar restablint en els següents dies i la resta del mes s’ha continuat amb la tònica vigent.

A partir d’ara, a l’octubre les temperatures aniran baixant lentament. Tindrem menys hores de sol i el dia ja acurta notablement. La principal preocupació residix en que els models meteorològics no visualitzen símptomes de canvi. Açò significa que almenys fins al pròxim dia 15, és capaç de no caure ni una gota i continuar amb temperatures més pròpies d’altres mesos. Açò podria provocar que s’accentuara el problema de la sequera i al mateix temps, comportaria seriosos problemes. Seguiment exhaustiu i diari en Meteo Alberic.

2017-09-27: 28’2/17’6

2017-09-28: 28’0/18’1

2017-09-29: 29’1/17’4

2017-09-30: 30’9/16’9

Comenta desde Facebook
*