El sector arrosser de LA UNIÓ de Llauradors indica que fa ja una setmana que no es crema la palla de l’arròs i per tant desitja eixir al pas de les notícies que apareixen aquests últims dies sobre l’autoria en part de la crema de la palla com a motiu i causa d’una suposada contaminació atmosfèrica en la ciutat de València.

En aquest sentit, i a més, segons consta en les dades oficials i públics de la Xarxa Valenciana de Vigilància i Control de la Contaminació Atmosfèrica -organisme de la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural que mesura la qualitat de l’aire-, cap de les estacions de mesurament de la contaminació de València ni de les que estan al voltant del Parc Natural de l’Albufera, han reflectit cap dia del mes de novembre un mesurament deficient. Com a molt apareix algun dia millorable i en alguna estació en concret, una cosa que pot ser deguda també al tràfic o a la falta de pluja. La gran majoria dels dies d’aquest mes, la qualitat de l’aire ha sigut bona o excel·lent.

LA UNIÓ agrairia per tant que no s’alarmara ni es traslladarà a l’opinió pública informacions que no s’ajusten a la realitat. També desitja indicar que malgrat el que puga semblar, únicament s’ha cremat entre el 40 i 45% de la totalitat de les parcel·les arrosseres de l’Albufera. Són a més aquelles que ha decidit la pròpia Conselleria d’Agricultura i els interessos de l’activitat cinegètica. De fet, el fum de la palla del passat divendres -últim dia amb permís de crema- provenia de parcel·les autoritzades per la Conselleria que eren vedats de caça d’aus. Els arrossers han complit així, després de l’acord amb els responsables de Medi Ambient de la Conselleria; els terminis, parcel·les i previsions meteorològiques que s’establien com permeses.
Els arrossers, amb el seu treball diari en el cultiu, mantenen un Parc Natural com l’Albufera del que gaudeix tothom. Les aigües de l’Albufera han patit durant els últims anys una greu deterioració. Després de converses amb la Conselleria -i atenent a l’informe sobre els criteris generals a aplicar per la Secretària Autonòmica de Medi Ambient i Canvi Climàtic en relació a les mesures excepcionals per al control dels problemes fitosanitaris que afecten al cultiu de l’arròs en el Parc Natural- es van proposar mesures per a solucionar els problemes d’anòxia de l’aigua. El propi informe aconsella com a mètode de prevenció facilitar la ventilació del sòl, seques enèrgiques durant el cultiu, reducció de la matèria orgànica mitjançant la crema del restoll i tasques d’hivern que faciliten el drenatge i la descomposició.

Els arrossers de LA UNIÓ desitgen manifestar que sempre han tingut i tindran la voluntat de treballar al costat de l’Administració autonòmica per a resoldre qualsevol qüestió que afecte al Parc Natural i per això advoquen per mantenir línies de comunicació permanents i eficaces per a benefici de tots.

Enric Bellido, responsable arròs LA UNIÓ de Llauradors

 

 

Comenta desde Facebook
*