Les gelades causen danys en el cultiu dels caquis per valor d'uns cinc milions d'euros. / Foto: Juanvi Moratal
Les gelades causen danys en el cultiu dels caquis per valor d'uns cinc milions d'euros. / Foto: Juanvi Moratal

L’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) assenyala que el brusc descens de les temperatures registrat durant els últims dies s’ha traduït durant l’última matinada en una sèrie d’intenses gelades que han causat danys d’una certa consideració en el cultiu del caqui. Les zones productores de la comarca de la Ribera són les que s’han vist més afectades per esta incidència climàtica i en una primera estimació provisional, AVA-ASAJA considera que les pèrdues ocasionades pel fred en les produccions valencianes de caqui oscil·len entre els cinc milions d’euros.

En qualsevol cas -apunta el president de l’organització agrària, Cristóbal Aguado– “volem llançar un missatge de tranquil·litat, perquè es dóna la circumstància que la major part de la producció de caqui es troba protegida per l’assegurança, de tal manera que la immensa majoria dels propietaris de les parcel·les de la qual puguen haver patit els efectes del descens tèrmic podran cobrar”.

Actualment, encara es troba pendent de recol·lecció al voltant del 20 % de la collita de caqui, la qual cosa equival a unes 2.600 hectàrees què la gelada ha causat danys de consideració molt desigual i variable, amb graus d’afecció que, en les àrees més castigades, se situen en un 40 %. Les conseqüències del fred en el caqui, i al contrari del que sol succeir en altres productes com els cítrics, són molt evidents a simple vista, per la qual cosa els fruits danyats no tindran cabuda en el circuit comercial i s’esquivarà així el risc de que puguen incidir negativament en les cotitzacions.

Farmacia guardia Alberic - Bar Balbastre

D’altra banda, i d’acord amb les informacions demanades fins al moment pels servicis tècnics d’AVA-ASAJA, no s’aprecien danys ressenyables en la citricultura, amb excepcions molt concretes i limitades a algunes àrees especialment sensible al fred. A més, el descens de les temperatures està sent beneficiós per a altres cultius com els fruiters i els arbres de secà, ja que els proporciona les necessàries hores de fred durant el període de repòs hivernal.

A Alberic també es deixa notar el fred

Alguns vehicles estacionats en la Plaça 25 d'Abril, coberts de gel. / Foto: Rafa Garcia
Alguns vehicles estacionats en la Plaça 25 d’Abril, coberts de gel. / Foto: Rafa Garcia

En el municipi també ha afectat alguns cultius. De fet, segons va informar Meteo Alberic en la seua pàgina oficial, els termòmetres van registrar una mínima de -0,8ºC, quedant-se a tan sols tres desenes del rècord de fred dels últims tres anys.

Comenta desde Facebook
*