Cultiu de caquis del terme d'Alberic.-

La passada matinada de dimecres es va caracteritzar, igual que l’anterior, per un sever descens de les temperatures en molts municipis valencians i aquesta segona nit consecutiva de gelades va acabar per agreujar els danys en el cultiu del caqui, fins al punt que les pèrdues derivades per la referida incidència climàtica se situaran entorn dels 10 milions d’euros, segons les primeres estimacions de l’Associació Valenciana d’Agricultors (*AVA-*ASAJA).

Farmacia guardia Alberic - Bar BalbastreAquesta organització agrària ja va avançar ahir a través d’un comunicat que la caiguda dels termòmetres durant la matinada del passat dilluns havia implicat danys de certa consideració en els caquis de les zones productores de la comarca de la Ribera, una deterioració inicial valorada en un primer moment al voltant de 5 milions d’euros i que ara s’haurien situat ja en uns 10 milions, tal com s’ha apuntat. En algunes explotacions el grau d’afecció és del 100% de la collita, mentre que en altres zones el nivell dels desperfectes és molt variable.
No obstant açò, la major part de la producció de caqui es troba protegida per l’assegurança, de tal manera que la immensa majoria dels agricultors que puguen haver patit els efectes del descens tèrmic cobraran les cobertures contractades.

Les conseqüències del fred en el caqui, i al contrari del que sol succeïr en altres productes com els cítrics, són molt evidents a simple vista, per la qual cosa els fruits danyats no tindran cabuda en el circuit comercial. AVA-ASAJA apunta també en relació a l’ona de fred que són molts els termes municipals valencians on les temperatures s’han mantingut per baix dels zero graus durant diverses hores, una circumstància que també ha començat a despertar certa inquietud entre els citricultors, que temen que les seues collites puguen haver-se vist afectes pel descens tèrmic en major o menor grau. Ara bé, cal subratllar que en les comarques on la gelada ha sigut més intensa la recol·lecció dels fruits es troba ja en fase molt avançada i, per tant, no ha patit les conseqüències negatives. 

Així mateix, també els cultius d’hortalisses que es troben en fase de producció com les carxofes estan patint els efectes del fred. En qualsevol cas, caldrà esperar tant l’evolució dels fruits per a determinar l’abast dels possibles danys com del comportament de les temperatures durant els pròxims dies, que tot apunta a que el fred  ens donarà una treva degut a l’entrada de ponent.

Comenta desde Facebook
*