La pedregada arrasa amb més d'1.100 hectàrees a Alberic. / Foto: AlbericDigital
La pedregada arrasa amb més d'1.100 hectàrees a Alberic. / Foto: AlbericDigital

La intensa tempesta de pedra i vent que va irrompre aquest diumenge en la Ribera ha provocat danys d’extrema gravetat en els cultius de la comarca, fins al punt d’arrasar la totalitat de les collites en molts camps de caqui, taronges, mandarines i altres produccions hortofrutícoles, sobretot, meló, tomaques i nectarines. Va ser en qüestió de minuts. Temps suficient per a destruir més de 14.000 hectàrees i provocar unes pèrdues de més de 50 milions d’euros, segons estimen els sindicats agraris.

La pitjor part -per volum de producció- sel’ha emportat Algemesí amb 3.067 hectàrees afectades, seguida de Guadassuar (2.074 ha), l’Alcúdia (1.846 ha), Carlet (1.219 ha), Alberic (1.109 ha) i Alzira (968 ha), entre altres. “Ha sigut un colp molt dur. Aquest temporal tindrà greus conseqüències econòmiques i socials per a la comarca. És un desastre. Els agricultors estem cansats d’estar sempre amb la mirada posada en el cel. Es van a perdre molts llocs de treball i les quantitats de recol·lecció de cítrics i fruites es van a reduir considerablement”, ha explicat el secretari comarcal de La Unió, José Carlos Martínez.

Slider

El percentatge de collita danyada varia segons les zones i les varietats, no obstant açò, el caqui ha sigut el més perjudicat. De fet, el nombre d’hectàrees damnificades provocaran una disminució del 15 % de la producció total, que se sumarà a la reducció del 10 % causada per les gelades patides en els mesos de febrer i març. Respecte als cítrics, els graus d’afecció són molt variables i oscil·len entre el 20 % i, en els casos extrems, en el 100 %. De totes maneres, el fruit és d’una grandària encara reduïda i caldrà esperar a la seua evolució futura per a conèixer amb exactitud l’abast dels danys. A primera vista, els llauradors sí constaten la presència de ferides en la pell, gran quantitat de fulles i fruits en el sòl, colps en el tronc i fins i tot arbres arrancats a causa de la virulència del vent.

Formació de la tempesta vista des de la Ribera. / Foto: Ajuntament d'Alberic
Formació de la tempesta vista des de la Ribera. / Foto: Ajuntament d’Alberic

A més de les collites, aquesta circumstància també es traduirà de manera molt negativa en l’ocupació, ja que les tasques de recol·lecció i manteniment dels camps constitueixen una font de treball important per a tota la comarca. “El problema s’agreujarà amb el pas del temps. No va a ser fàcil oblidar açò. Molta gent es va a veure castigada de manera indirecta. Som un territori molt vinculat al sector primari i és la principal font d’ingressos de moltes famílies. Aquesta tempesta l’anem a recordar durant molt temps”, ha sentenciat Martínez.

Tant La Unió com AVA-Asaja tenen previst sol·licitar mesures urgents per als agricultors com la concessió d’ajudes directes de la Unió Europea, la reducció del mòdul de l’IRPF, la condonació de l’IBI de les parcel·les conreades, bonificació de les quotes de la Seguretat Social i una agilitació dels peritatges. Així mateix, exigiran que faciliten tractaments fungicides, que permeten cicatritzar les ferides en la fusta i evitar així, la introducció de fongs a l’interior de l’arbrat.

Pincha en la imagen y conoce todos nuestros modelos.

Una “rebentada atmosfèrica”

El temporal amb el qual va arrancar el mes de juliol no va ser registrat pels radars meteorològics. Va aparèixer sense previ avís i ha deixat una imatge desoladora en l’horta de la Ribera. Es va gestar a Albacete i va avançar ràpidament fins a l’embassament de Tous, on es va mantindre estàtic. Sols, fins que va superar les muntanyes, moment en el qual es va iniciar el desastre. “Aquest fenomen es denomina ‘Downburst’ o rebentada atmosfèrica. Es tracta d’una tempesta molt perillosa que s’origina quan un corrent vertical d’aire es desploma i descarrega una gran quantitat d’aigua amb pedrisc, acompanyada de fort aparell elèctric i ratxes de vent molt potents. La seua vida és molt curta però molt intensa i arremet amb tot el que es troba al seu pas. Moltes persones ho confonen amb un tornado o un huracà, però les seues característiques no tenen gens a veure”, assegura el meteoròleg d’Alberic, Rafa García.

Rames caigudes en la zona de l'estació de tren en Alberic. / Foto: MeteoAlberic
Rames caigudes en la zona de l’estació de tren en Alberic. / Foto: MeteoAlberic

A més del camp, el mobiliari urbà també es va veure afectat per aquest fort capítol d’aigua i pedra. Als constants talls en el fluid elèctric, diversos arbres van caure en el carrer. També, la subestació d’Iberdrola va patir la caiguda d’un raig que va deixar durant bona part de la tard-nit a una desena de municipis sense llum, entre els quals estava Alberic.

guia comercial alberic

Comenta desde Facebook
*