hacer-el-bien-sin-mirar-a-quien-angel
Foto: https://lamenteesmaravillosa.com/

Voler el bé, o voler el mal?

Qui celebra les alegries alienes amb autenticitat no sent l’ombra de l’enveja i està lliure de frustracions o egoismes. Desitjar felicitat revertix en la nostra salut. Voler, i esperar que els altres siguen feliços diu molt de nosaltres. No obstant això, sabem que hi ha moltes persones que conviuen davall la premissa del ‘vull que sigues feliç, però menys que jo’. Són perfils que objecten negativament el principi d’interconnexió humana positiva.

La majoria de nosaltres hem tingut estes experiències: Ens acostem a algú que créiem significatiu per a donar-li una bona notícia particular i, observant a penes i sense haver d’analitzar, percebem tensió, tensió o eixa incomoditat que ens revela un defecte en la connexió; una discordança quant a emocions i reciprocitat.

Sentir-se atacats sense motiu

Sentir malestar davant de la felicitat aliena revela aspectes diversos que la forma col·loquial d’explicar-ho, reduïx açò al nom “enveja”; no obstant això, aprofundint un poc més en este aspecte, en esta conjuntura relacional en què s’informa, és un colp a l’autoestima. Es produïx una confusió interna en què es pren consciència que altres persones aconseguixen superar-se i aconseguir certes metes, al mateix temps al rebre esta informació, seguix la persona cercada en les seues inseguretats i no li resulta agradable admetre l’alegria o els èxits aliens, ja que en el seu interior habiten àrees de frustració diversa.

muebles de baño bonitos
Encuentra tu mueble de baño ideal en Baños Cien (click para más info) / www.bañoscien.com

“Desitjar el bé ens provocarà a mitjà i llarg termini un major benestar amb nosaltres mateixos”

L’efecte ‘boomerang’

Desitjar el benestar alié i celebrar els triomfs dels altres és un exercici de benestar personal. Redunda en nosaltres, després de diversos estudis científics que no citarem en este article, però que avalen que la pretensió de buscar i anhelar el bé de les persones ens provoquen sentiments i emocions positives que ens induiran a canvis de pensament i de creences més positives. El ¨efecto boomerang¨ o principi de l’acció per a explicar com alguns actes, paraules o pensaments generen consecuencias… Quelcom tan bàsic com trobar eixa capacitat de desitjar que els altres siguen feliços impacta positivament en nosaltres mateixos. Hi ha com una compensació emocional, un model nou de catarsi, una neteja interna que ens provocarà a mitjà i llarg termini un major benestar amb nosaltres mateixos, i amb els altres.

És bo imitar comportaments de persones envejoses?

Per exemple, si un company d’equip en el pàdel, o en el futbol, o en el treball, ens deixa entreveure que és envejós després d’observar alguns dels seus comportaments, gestos o paraules, i se sent incòmode amb nosaltres si fem bé les coses o millorem cada dia, serà el seu problema. Ara bé, si imitem el seu comportament, creguem una retroalimentació basada en el negativisme, la comparació, el malestar, etc., derivant a situacions d’estrés localitzat en eixe entorn particular, i després a un entorn més general. No obstant això, si tractem d’entendre-li, interpretar el “perquè” de la seua forma d’actuar, i desitjar-li el bé, acceptar-ho, i que abandone en la mesura que siga possible les seues frustracions, canviarà la nostra forma de veure-ho i observarem com açò ens alleugerix de llastos, higienitza la ment i sorteja hostilitats inútils.

La projecció positiva aconsegueix transmutacions internes

Per tant, al costat del refrany ¨fes bé i no mires a qui¨, podem per a beneficiar a la nostra salut en general, i a les nostres relacions intra i interpersonals, aparellar allò del que hem parlat i dir ¨Desitja el bé sense mirar a qui¨.
El fet de projectar pensaments positius –que no tan complex si ho reflexionem-, segons els últims estudis de la Neuropsicologia, millora la nostra química cerebral, canvia el diàleg intern i ens imposa a fer aqueix necessari esforç mental amb el qual obrir-nos una mica més als altres.
I després, sense cap brusquedat, percebrem com el nostre estat de benestar augmenta quan oxigenem les nostres vides i les nostres creences, sentiments, i pensaments.

Ángel J. García
Graduat en Educació Social i Pedagogia.
Màster en Coaching, Intel·ligència Emocional, i Programació Neurolingüística.
Expert en Intel·ligència Emocional i Social, i en Diagnòstic i Desenvolupament de l’Alta Capacitat Intel·lectual.
angelog24@hotmail.com Mòbil: 666 403 902
C/Calderón de la Barca, Núm. 12 – 2n – 2a, Alzira (València).

Comenta desde Facebook
*